Winkelwagen

Wat is infrarood


Hoe werkt infraroodverwarming precies?

Het principe is hetzelfde als bij verwarming door zonneschijn. De infraroodstralen van de zon verwarmen niet de lucht, maar objecten die de straling ontvangen. Op een koude dag merk je dat het beste. Je gezicht en je kleren worden warm in het zonnetje, maar de lucht niet. Het belangrijkste voordeel van infrarood. Op energiegebied kun je tot 6 tot 7% energie per graad besparen ten opzichte van centrale verwarming. Bij infrarood gaat er nauwelijks energie verloren: je profiteert direct van de straling, die omgezet wordt in warmte. Het is veel lastiger en omslachtiger om eerst lucht te verwarmen, die daarna jou en de spullen in de kamer weer moet verwarmen. Bovendien: als de objecten in een kamer eenmaal door infraroodstraling zijn opgewarmd, dan houden ze die warmte langere tijd vast. In de praktijk zul je ook merken dat de thermostaat 1 tot 2 graden lager kan dan bij een centrale verwarming. 

Nog meer voordelen?
 
Je bent verlost van de lelijke buizen en radiatoren in je huis en de ruimte wordt veel gelijkmatiger verwarmd dan bij systemen die gebruik maken van hete lucht. Ook heb je bij infraroodverwarming minder last van ongewenste luchtstromingen en ronddwarrelend stof. Tevens is er geen water en/of gas nodig om te verwarmen. Koppeling van meerdere panelen aan één thermostaat mogelijk voor een gelijkmatige verwarming van grotere ruimtes of bepaalde zones.

Zijn er nadelen? 

Als je me een nadeel kunt geven, ik kan er geen bedenken.

Hoeveel infraroodpanelen heb je nodig per vierkante meter? 

Als richtlijn kan er worden volstaan met 30 watt per kubieke meter. Dat is afhankelijk van de functie en activiteiten in de betreffende ruimte en natuurlijk niet te vergeten de wensen van de gebruiker zelf.

Wat kost het om een eengezinswoning van infraroodpanelen te voorzien? 

Qua prijs zijn we concurrerend met de aanschaf van een cv-installatie. De kosten voor het verwarmen van een complete woning verschillen onderling. Ook dit is onder andere afhankelijk van de wensen van de bewoners. Maar omdat dit systeem door de gebruiker zelf te installeren is, kun je hier een groot voordeel uit halen. Ook is het natuurlijk mogelijk om  ruimte met infrarood comfortpanelen te verwarmen, bijvoorbeeld een studeerkamer of een zolderkamer. Dat is heel interessant voor mensen die bijvoorbeeld langere tijd in die ruimte doorbrengen. Ze hoeven dus niet de hele woning te verwarmen voor een aangename temperatuur op die zolderkamer.